طی 10 سال گذشته، بیت کوین فراز و نشیبهای زیادی را طی کرده است. برخی مخالفان این پدیده اقتصادی آن را نوعی حباب میدانند ولی میتوان حباب نبودن بیت کوین را اثبات کرد.
از نظر برخی افراد، بیت کوین معادل حباب اقتصادی گل لاله در قرن بیستویکم است. این استدلالی است که مخالفان رمزارز از همان روزهای اولیه به وجود آمدن بیتکوین مطرح کردهاند ولی هر روز شواهد بیشتری به دست میآید که نشان میدهند داراییهای دیجیتال، به ویژه بیتکوین ماندگار هستند و انقلابی به وجود خواهند آورد که پارادایمهای موجود را تغییر خواهد داد.
لالههای دیجیتال
مدتهاست که اقتصاددانها از حباب اقتصادی گل لاله (سالهای 1636 و 1637) به عنوان بهترین و اولین نمونه حباب اقتصادی و جنون بازار یاد میکنند. طی سالهای 1636 و 1637، ارزش پیاز گل لاله، که البته در زندگی امروزی هیچ کاربرد خاصی ندارد، به شدت زیاد شد و از نزدیک به صفر به مبلغ بسیار زیادی رسید. شاید این داستان شما را به یاد چند سال پیش بیتکوین بیاندازد.
طی ده سال گذشته چند بار شاهد افزایش شدید قیمت بیتکوین بودهایم. آخرین مورد مربوط به سالهای 2016 و 2017 بود زمانی که بیتکوین برای اولین بار وارد بازارهای عمومی شد ولی بسیاری از اقتصاددانهای سنتی از شهرت یک شبه بیتکوین ناراضی بودند و به سرعت عنوان «حباب اقتصادی گل لاله مدرن» را به آن دادند.
اما شاید این حرف درست نباشد. اگر روند نزولی بیتکوین معکوس شود، مخالفان آن نمیتوانند ادعا کنند که بیتکوین دقیقا همان مسیری را میرود که پیازهای گل لاله طی کردند و ارزششان دوباره به نزدیک صفر رسید.
نکته دیگر این است که بیتکوین موفقیتهای بزرگی به عنوان یک دارایی دیجیتال بهدست آورده است. این پروتکل طی یک دههای که از عمرش میگذرد توانسته بیش از 400 میلیون تراکنش توزیع شده را پردازش کند؛ تراکنشهایی که بینالمللی هستند، نمیتوان آنها را سانسور کرد و هزینه پایینی دارند.
علاوه بر آن، ارزش بازار بیتکوین در حال حاضر 94 میلیارد دلار است که باعث میشود دوازدهمین پول بزرگ دنیا باشد.
با اتکا به همین موضوعها میتوان در حباب نبودن بیت کوین صحه گذاشت.
منبع : newsbtc