آیا کره شمالی از رمزارزها برای دور زدن تحریمهای بینالمللی استفاده میکند؟ برخی نشریات و پایگاههای خبری انگلیسی در چند وقت اخیر، چنین ادعاهایی را مطرح کرده و معتقدند که کره شمالی در حال به کارگیری رمزارزها برای تهیه سرمایه پروژههای تسلیحاتی خود است. در سالهای اخیر، این کشور تحت تحریمهای شدیدی قرار داشته که نتیجه فعالیتهای هستهای و تسلیحاتیاش بوده و جوامع بینالمللی را به سختی علیه خود شورانده است. اما چنین اخباری تا چه حد به واقعیت نزدیک است؟
کره شمالی از رمزارزها چه میخواهد؟
شاید به عنوان یک مخاطب اخبار سیاسی و بینالمللی، این سؤال در ذهنتان ایجاد شده باشد که با وجود تحریمهای سنگینی که کشور کره شمالی را در یک سمت و دنیا را در سمت دیگر قرار داده است، امکان تأمین سرمایه برای تهیه و تولید سلاح و پیشبرد برنامههای هستهای چگونه به وجود میآید.
این پرسش از آن پرسشهای بنیادین و مهمی است که به طور دقیق نمیتوان پاسخی به آن داد. بازیهای سیاسی و پیچیدگیهای مناسبات بینالمللی، آنقدر گسترده است که در نظر گرفتن هر نظریه قطعی در اینباره میتواند راهی به جاده انحرافی سادهانگاری باشد. اما با توجه به آنچه میبینیم، توجه به رمزارزها به عنوان بستر و ابزاری در جهت تأمین مالی ورای قواعد بینالمللی میتواند تشکیل یک فرضیه یا احتمال را ارائه کند.
استفاده از رمزارزها برای کره شمالی واقعا میسر است؟
بسیاری از بسترهایی که در آنها معاملات رمزارزی صورت میگیرد، همکاری با کاربران اهل کره شمالی را ممنوع اعلام کردهاند. در سال ۲۰۱۷، اخباری مبنی بر حملات هکری کرهای به برخی بازارهای رمزارزی مطرح شد. طی این جریانات، حدود هفت میلیون دلار رمزارز به سرقت رفته است. به نظر میرسد، نبود ساز و کارهای قانونی در دنیای رمزارزها میتواند به نقطه ضعف بسیار بزرگی برای آن بدل شود.
سوءاستفاده برخی ملتها از چنین شرایطی میتواند خطری بزرگ برای دنیا باشد. اما این داستان زاویه دیگری هم دارد. بسیاری از کشورهایی که تحت تحریمهای غیرواقعگرایانه و نادرست قرار دارند هم میتوانند از بازار رمزارزها استفاده کنند. در اینجا، تصمیم بر واکاوی موضوع تحریمهای بینالمللی نداریم. اما آنچه لازم است، گوشزد شود، وجود ظرفیت رمزارزها برای فعالیت کشورها و دولتها ورای مرزها و محدودیتها است.
کلاف درهم پیچیده رمزارزها روزی باز خواهد شد؟
رمزارزها در مدت کوتاهی که پا به این دنیا گذاشتهاند، داستانها و حواشی زیادی را به وجود آوردهاند. از یک سو، ظرفیتهای این فناوریهای تازه به شدت زیاد و مفید است و از سوی دیگر، امکان جرمخیزی و وقوع رویدادهای ناخوشایند در آن هم بسیار زیاد است. میتوان، رمزارزها را به اسبی تیزرو و چابک تشبیه کرد که اگر عنان آن در دستان سوارکاری قابل گرفته نشود، زیر گامهای خود، بسیاری از چیزها را تباه خواهد کرد.
در صورتیکه از رمزارزها در قالبهایی قابل پیگیری برای ممانعت از فعالیتهای مجرمان و تروریستها به کار گرفته شوند، با جریان و بستر به شدت آزادی از ارتباطات و تراکنشها رو به رو خواهیم شد که زندگی را برای عموم مردم دنیا با ظرفیتهای به شدت تازهای مواجه میسازد.
منبع : cintjournal